Original title:
Produkce hydrolyzátů bramborových bílkovin pomocí vybraných potravinářských proteas
Translated title:
Production of potato protein hydrolysates using selected proteases applicable for food industry
Authors:
BRABCOVÁ, Anna Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Pomocí čtyř vybraných potravinářských proteáz byly vytvořeny částečné hydrolyzáty dvou typů bramborových proteinových koncentrátů (PC). Komerčně produkovaný proteinový koncentrát společnosti Lyckeby a laboratorně vyrobený proteinový koncentrát odrůdy Ornella byly podrobeny enzymatické hydrolýze enzymy Fromase 220TL, Fromase 220XLG, Maxiren XDS (komerčně dostupné formy chymosinu) a neutrální proteasa z Bacilus subtilis. Pomocí metody SDS-PAGE byl vytvořen proteinový profil hydrolyzátů. U všech hydrolyzátů byla stanovena rozpustnost a antioxidační aktivita metodou DPPH. Hlavním cílem bylo hodnocení účinnosti štěpení bramborových proteinů vybranými proteázami. Z výsledků práce vyplývá, že nejúčinnějším enzymem použitým pro hydrolýzu PC byl enzym neutrální proteasa z Bacillus subtilis.Partial hydrolysates of two types potato protein concentrates were produced by four selected food proteases. Commercialy produced (company Lyckeby) protein concentrate and laboratory prepared concentrate from tubers of Ornella cultivar were subjected of enzymatic hydrolysis by Fromase 220TL, Fromase 220XLG, Maxiren XDS (commercialy available forms of chymosin) and Neutral protases from bacterial Bacillus subtilis. Protein profile of hydrolysates was created using SDS-PAGE. All hydrolysates were determined by solubility and antioxidant activity using DPPH method. The main aim of this study was to evaluate the efficiency of digestion potato protein concentrate by these selected proteases. Based on the results, the most effective enzyme used for hydrolysis of PC was Neutral proteases form Bacillus subtilis.
Keywords:
food proteases; partial hydrolysis; potato protein concentrate; bramborový proteinový koncentrát; potravinářské proteázy; částečná hydrolýza Citation: BRABCOVÁ, Anna. Produkce hydrolyzátů bramborových bílkovin pomocí vybraných potravinářských proteas. České Budějovice, 2016. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/47671