Original title:
Možnosti zvyšování spotřeby ovoce, zeleniny a luštěnin u dětí ve školních jídelnách
Translated title:
Possibilities of increasing child consunption of vegetable, fruit and legumes in school dining hall.
Authors:
PAVCOVÁ, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zpracování a praktické ověření nutričního programu zaměřeného na zvýšení spotřeby zeleniny, ovoce a luštěnin (dále jen ?ZOL?), ve školní jídelně Mateřské školy T. G. Masaryka v Českém Krumlově. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí. Metodicky bylo postupováno tak, že data získaná z programu spotřebního koše za období leden až duben 2015 byla porovnána s daty ze stejného období roku 2016, kdy byl aplikován nutriční program ZOL. Výzkumný soubor byl tvořen dětmi z Mateřské školy Český Krumlov, T. G. Masaryka. Celkem 43 dětí, 21 dívek a 22 chlapců předškolního věku ve věkovém rozpětí 4-7 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin. Srovnáním dat ze spotřebního koše před nutričním programem bylo zjištěno, že spotřeba sledovaných tří komodit, se v průběhu konání nutričního programu zvýšila u zeleniny o 10%, u ovoce o 10% a u luštěnin o 5%. Získané výsledky poukazují na vhodně zvolený nutriční program a jeho přínos pro praxi ve školních jídelnách.The aim of the diploma thesis was processing and practical verification of a nutrition program aimed at an increasing the consumption of vegetables, fruits and legumes (hereinafter the "VFL"), in the T.G. Masaryk?s kindergarten school canteen in Český Krumlov. In the theoretical part, except the information about the nutritional requirements for schoolchildren?s feeding, it describes the current system of official eating-controls, based on the so-called consumer basket, which is based on weight-set norms of individual foods for the respective age of children. It was carried out methodically, so that the data obtained from the program of the consumer basket from January to April 2015 were compared with data from the same period of 2016 when it was applied nutrition program VFL. The research group was consisted of children from T.G. Masaryk?s kindergarten in Český Krumlov. Forty three (21 girls and 22 boys) preschoolers children in the age range 4-7 years were involved in total. The data were graphically processed with using of basic statistical values.By the data?s comparing from the consumer basket before the application of the nutritional program, was found that the consumption of three monitored commodities during adhering the nutrition program, increased by about 10% of vegetables, 10% of fruits and 5% of legumes. The results point to a properly selected nutritional program and its contribution to the practice in school canteens.
Keywords:
consumer basket; nutrition; Nutrition program ?ZOL?; Nutriční program ?ZOL?; spotřební koš; výživa Citation: PAVCOVÁ, Lucie. Možnosti zvyšování spotřeby ovoce, zeleniny a luštěnin u dětí ve školních jídelnách. České Budějovice, 2016. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/44495