Název:
Produkce a kvalita medu a biomedu
Autoři:
KLEČKOVÁ, Romana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo porovnat produkci a kvalitu medu a biomedu z oblasti jižních Čech. Byla provedena senzorická a chemická analýza vybraných vzorků medovicového medu z ekologického chovu a vybraných vzorků medu květového z konvenčního chovu. Chemickou analýzou byly stanoveny tyto parametry obsah vody, obsah sacharózy, obsah hydroxymethylfurfuralu a elektrická vodivost. Zjištěné výsledky analýz byly porovnány s legislativními požadavky na jakost medu s vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č. 76/2003 Sb. a normou Českého svazu včelařů č. 1/1999 Český med. Z porovnávaných medů nebyl udělen certifikát kvality jen biomedu (vzorek č. 2). U vzorku č. 2 byl naměřen obsah vody 19,5 %. Norma Český med uvádí, obsah vody do 18 %. Zvýšený obsah vody způsobil včelař předčasným odebrání medu. Med nebyl dostatečně vyzrálý. Všechny ostatní analyzované vlastnosti vyhověly kvalitativním normám. Nižší produkce medu byla zjištěna v případě ekologických chovů. Běžnou praxí v ekologických chovech včel je ponechávání květového medu včelám, jako hlavní zásobní látky na zimní období, což zásadně ovlivňuje celkové množství produkovaného (získaného) medu. Dále je omezená včelí pastva a ošetřování včel je jen na přírodní bázi. Produkce medu v ekologických chovech se pohybovala mezi 10 až 11,5 kg (bez započtení 7 7,5 kg medu z důvodu potravy pro přezimování) na včelstvo a u konvenčních chovů mezi 23 až 26 kg na včelstvo. Produkce biomedu nespočívá v kvantitě, ale je kladen důraz na pohodu včel welfare. The aim of bachelor thesis was to compare production and quality of honey and organic honey from South Bohemia region. Sensory and chemical analysis of selected organic honeydew honey and conventional blossom honey was done. Chemical analysis assessed these traits water content, sucrose content, hydroxymethylfurfural content and electric conductivity. Obtained analyse's results were compared with legislative requirements for honey quality by Czech Ministry of Agriculture Notice no. 73/2003 Sb. and Czech beekeepers association's standard no. 1/1999 Czech honey. Only organic honey (sample no. 2) did not received Czech honey quality certificate. Measured water content was 19.5 %. Czech honey standard allows water content only up to 18 %. Higher water content was caused by beekeeper by premature honey removal. Honey was not properly matured. Other analysed traits met both quality standards. Lower honey production was found in case of organic beekeeping. Using blossom honey as a winter season reserve is a common practise in organic beekeeping, which reduces the total amount of produced (obtained) honey. Furthermore honey bee pasture and veterinary treatments are only naturally based. Organic honey production was at level of 10 to 11.5 kilogram (without 7 7.5 kg of honey due to food for overwintering) per hive whereas conventional honey production was at level of 23 to 26 kilogram per hive. Organic honey production is not based on quantity but the effort is put on bee contentment welfare.
Klíčová slova:
biomed; kvalita medu; med; produkce medu; včela medonosná; honey; honey bee; honey production; honey quality; organic honey Citace: KLEČKOVÁ, Romana. Produkce a kvalita medu a biomedu. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/42234