Název:
Zdroje a současná úroveň spotřeby omega-3 mastných kyselin v České republice
Překlad názvu:
Sources and current level of consumption of omega-3 fatty acids in the Czech Republic
Autoři:
MERLEOVÁ, Gabriela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá spotřebou omega-3 mastných kyselin, zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), a jejich příznivými účinky na zdraví. Charakteristika, vlastnosti a výskyt omega-3 mastných kyselin mohou objasnit některé mechanismy jejich působení na lidské zdraví, které se projevují nejen v oblasti léčby a zmírňování dopadů určitých neinfekčních onemocnění hromadného výskytu, ale zejména v oblasti jejich preventivního působení. Teoretické informace použité v úvodní části této práce byly získány z vědeckých a odborných publikací či periodik vyhledaných v domácích i zahraničních databázích vědecké a odborné literatury. Vlastní práce porovnává spotřebu omega-3 mastných kyselin ve formě rybích pokrmů připravených pro děti 1. stupně základních škol, tedy ve věku od 7 do 10 let, ve školních jídelnách vybraných států Evropské unie a v České republice v porovnání s doporučením Vyhlášky Ministerstva školství ČR 107/2005 Sb., v platném znění.The thesis deals with beneficial omega-3 fatty acids, particularly eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), and their beneficial effects on health. Characteristics, properties and appearance of omega-3 fatty acids may explain some of the mechanisms of their effects on human health manifested not only in the treatment and mitigation of some non-infectious diseases of mass occurrence, but especially in the area of preventive action. Theoretic information used in the first part of this work was obtained from scientific and professional publications and periodicals searched in domestic and international databases of scientific and specialist literature. The part of data collection and analysis compares the intake of omega-3 acids in the form of fish dishes prepared for children in the first half of elementary school, aged 7 to 10 years, in randomly selected school canteens or contracted catering in the European Union with the recommendations of Decree 107/2005 Sb. Ministry of Education.
Klíčová slova:
kyselina dokosahexaenová; kyselina eikosapentaenová; omega-3 mastné kyseliny; rostlinné oleje; ryby; docosahexaenoic acid; eicosapentaenoic acid; fish; omega-3 fatty acids; vegetable oils Citace: MERLEOVÁ, Gabriela. Zdroje a současná úroveň spotřeby omega-3 mastných kyselin v České republice. České Budějovice, 2016. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/36195