Název:
Využití a význam sladidel v potravinách
Autoři:
Čížková, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce "Využití a význam sladidel v potravinách" vytváří přehled nejpoužívanějších sladidel nejen v potravinářském průmyslu, ale i pro domácí potřebu. Práce zahrnuje informace o nejznámějších a nejpoužívanějších přírodních sladidlech, u kterých při vysoké konzumaci hrozí riziko zubního kazu nebo obezity, jejichž charakteristika je v práci zmíněna. Dále jsou popsána všechna náhradní sladidla používaná v České republice a Evropské unii rozdělená dle příslušných kategorií, včetně jejich využití v potravinách. Práce obsahuje i charakteristiku onemocnění diabetes mellitus a fenylketonurii, které s konzumací náhradních sladidel souvisejí.Thesis "Use and importance of sweeteners in food" creates a list of commonly used sweeteners, not only in the food industry, but also use of home. Sweeteners are divided into natural and synthetic. Thesis includes informations on the best known and wide spnead natural sweeteners where high consumption risk of dental caries and obesity. Further described are all synthetic sweeteners used in the Czech Republic and the European Union is divided according to the respective categories, including their use in food. Thesis includes a characteristic of diabetes mellistus and phenylketonuria, that the consumption of synthetic sweeteners related.
Klíčová slova:
aspartam; cukr; diabetes mellitus; fenylketonurie; náhradní sladidla; přírodní sladidla; steviol-glykosidy