Název:
Probiotiká a prebiotiká v prevencii a liečb porúch tráviaceho traktu
Autoři:
Strnadová, Ivana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá probiotiky a prebiotiky v prevenci a léčbě poruch trávicího traktu. V první části jsou charakterizována probiotika a prebiotika, požadavky, které musí splňovat, jejich výroba a mechanismus působení. Následně jsou popsány probiotické produkty, ve kterých se probiotika nacházejí nejběžněji, jako jsou fermentované mléčné výrobky, fermentované trvanlivé salámy a fermentovaná zelenina. Další část je zaměřena na střevní mikroflóru, její postupný vývoj a vybrané nemoci, které ji ovlivňují, a při kterých se probiotika prokázala jako prospěšné z hlediska prevence, případně léčby.The bachelor thesis deals with probiotics and prebiotics in the prevention and treatment of disorders in the digestive tract. In the first part of the thesis, probiotics and prebiotics are defined, as well as their requirements that must be fulfilled, their production and the mechanism of action. In the first part of the thesis, probiotics and prebiotics, their requirements that must be fulfilled, their production and the mechanism of action are defined. Subsequently, probiotic products, of which probiotics are the most common (such as fermented milk products, fermented hard salami, fermented vegetables), are described. The next section focuses on the intestinal microflora and the gradual development of selected diseases affecting it and for which probiotics have shown to be beneficial in the prevention or treatment.
Klíčová slova:
nemoci; probiotika; střevní mikroflóra