Název:
Možnosti stanovení ethylkarbamátu v produktech kvasných výrob
Autoři:
Hlaváč, David Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ethylkarbamát, známý také jako urethan, je karcinogenní látka vyskytující se ve fermentovaných potravinách jako chléb, sýry, jogurty a zejména pak alkoholické nápoje. Nejvíce se pak vyskytuje v destilátech z peckového ovoce. V této práci se analyzovalo celkem 15 vzorků (2 vzorky chleba, 2 vzorky sýrů, 2 vzorky jogurtů a 9 vzorků alkoholických nápojů) pomocí plynové chromatografie, z nichž 5 bylo pozitivních. Ethylkarbamát byl detekován ve všech 3 vzorcích testovaných slivovic, a sice v koncentracích (9,94 +- 0,25) mg/l, (5,34 +- 0,41) mg/l a (4,03 +- 0,36) mg/l a ve 2 vzorcích vodky v koncentracích (2,38 +- 0,25) mg/l a (0,26 +- 0,01) mg/l. Ve vzorcích chlebů, sýru, jogurtů, Ginu, Staré myslivecké, Meruňce a Gieroy vodce nebyl ethylkarbamát detekován. Podmínky skladování však nebyly u žádného ze vzorků známy.Ethyl carbamate, also known as urethane, is a carcinogen occuring in fermented foods such as bread, cheese, yoghurt and most in alcoholic beverages, especially in stone fruit brandies. 15 samples of fermented foods were analyzed in this work (2 samples of bread, cheese and yoghurt and 9 samples of alcoholic beverages) using gas chromatography. 5 samples were positive. Ethyl carbamte was detected in all of 3 samples of plum brandy in concentrations (9,94 +- 0,25) mg/l, (5,34 +- 0,41) mg/l and (4,03 +- 0,36) mg/l and in 2 vodka samples in concetrations (2,38 +- 0,25) mg/l and (0,26 +- 0,01) mg/l. Ethyl carbamate was not detected in bread, cheese and yoghurt samples as well as in Gin, Stará myslivecká, Apricot brandy and Gieroy vodka. However, the storage conditions of all samples were unknown.
Klíčová slova:
alkoholické nápoje; ethylkarbamát; fermentované potraviny; karcinogen; urethan