Original title:
Využitie drevených sudov ku školeniu bielych vín
Authors:
Gočik, Šimon Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Hlavním tématem této práce bylo využití dřevěných sudů ke školení bílých vín. V teoretické části této práce byla pozornost věnována druhům dřeva na výrobu sudů a podrobnějšímu popisu samotné výroby, historii sudů, údržby a možnostem uložení sudů. Druhů sudů je obrovské množství, člověk si ale i tak nejčastěji vybaví sud typu barrique. I proto se část této práce soustředí právě na takový typ sudů a dubové dřevo. Látkové složení dřeva je velmi důležité pro pochopení působení dřeva na vínu při zrání v sudech. Tato práce by měla přiblížit složky dřeva přímo i nepřímo působících na víno, extrahované látky z dřeva do vína a v neposlední řadě i procesy, jako je například mikrooxidace, které mohou být zapříčiněné nebo alespoň ovlivněné dřevem a ležením vína v sudě. Protože pocházím z tokajského kraje a zrání vína v sudech je pro tento region charakteristické, rozhodl jsem se část práce věnovat i této oblasti. Experimentální část byla založená na sledování vývoje zrání bílého vína v akátovém sudě. Testovanou odrůdou byl Ryzlink rýnský. Pozorovaným parametrem byly hlavně senzorické změny během zrání a speciálně pak projev dřeva ve víně.The main theme of this work was the use of wooden barrels to training white wines. The attention in theoretical part of this work was paid to the kinds of wood for the production of barrels and a detailed description of actual production, the history of barrels, maintenance and deposit barrels. Types of barrels is a huge number, you can still recall most frequently barrique barrel. Therefore, part of this work is focused on this type of barrels and the oak's ones. Composition of wood is very important to understand of the action the wood of wine during maturation in barrels. This work should approach the components of wood actioned on wine directly and indirectly, a'substances extracted from wood to wine and the processes such a micro oxidation , which may be caused or at least influenced by the wood and wine maturation in a barrel. Because I come from the Tokaj region and wine aging in barells is typical for this region, I've decided to give a part of this work to this theme. The experimental part was based on observation of aging white wine in accacia barrels. The testing variety was Riesling. Observation was focused on sensoric changes during maturation, specially wooden expression in wine.
Keywords:
biele víno; sud; zranie vína v sude