Název:
Možnosti využití druhu Brassica napus var. napobrassica L.
Autoři:
Munzarová, Iveta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Druh Brassica napus var. napobrassica L. je zeleninovým druhem u nás méně známým, ačkoliv byl i na našem území v minulém století hojně pěstován. V Severní Americe, severní Evropě, na Novém Zélandu a jiných zemích si své postavení na trhu a v kulinářské oblasti zachovává i dnes. Nespornou výhodou tohoto druhu je jeho nenáročnost, relativně krátká vegetační doba a odolnost vůči chladu. Tyto vlastnosti umožňují jeho pěstování i v okrajových oblastech a poskytují sklizeň čerstvé zeleniny až do pozdního podzimu. Vitamíny a minerální látky obsažené v tuřínu jsou další předností. Degustace provedená za účelem seznámení s tímto druhem prokázala zájem o tuto zeleninu. Chuť tuřínu byla rovněž hodnocena velmi kladně a byl patrný i zájem o další informace. Jak již bylo zmíněno, tuřín byl na našem území v minulosti pěstován a jeho opětovné využití a pěstování by bylo možné, pokud by byly zajištěny podmínky pro odbyt a pokud by se tato zelenina dostala do povědomí širší veřejnosti.Brassica napus var. napobrassica L. species is nowadays considered a lesser-known vegetable, although it has been broadly grown even in the area of Czech Republic. In North America, northern Europe, New Zealand and some other countries it has maintained its position in culinary until today. Undeniable benefits of rutabaga are its low cultivation demands, relatively short growing season and frost hardiness. These properties allow its cultivation even in borderline areas and provide fresh vegetable harvest until late autumn. Another benefit is vitamin and mineral content in rutabaga. Aim of the degustation was to acquaint people with this species and as the results show, they do have an interest in rutabaga. The taste of rutabaga was very highly rated and evaluators shown demand for more information. As mentioned before, rutabaga was grown in this country in the past. Its repeated use and growing would be possible only if market conditions were met and if this vegetable was brought to people's attention.
Klíčová slova:
Brassica napus var. napobrassica; technologie pěstování; tuřín