Název:
Vliv mykotoxinů ve výživě skotu
Autoři:
Hulík, Michal Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Experiment spočíval v přidávání přípravku na bázi 1,3 a 1,6 beta-glukanů do směsné krmné dávky (TMR), která byla pravidelně testována na obsah důležitých mykotoxinů, s cílem zjistit, zda má tento přípravek pozitivní vliv na zdraví dojnic a také zda tento přípravek může eliminovat negativní vliv mykotoxinů v krmivu. Během čtyřměsíčního pokusu byla šesti skupinám dojnic v provozní stáji Agrodružstva Sebranice střídavě podávána standardní krmná směs střídavě s a bez výše popsané přídavné látky, přičemž byly sledovány jejich zdravotní stav, procento zabřezávání a dojivost. Co se týče zdravotního stavu, konkrétně výskytu mastitid u dojnic, nebyl zaznamenán žádný významný trend. Průměrná mléčná užitkovost dojnic krmených obohaceným krmivem (30,2 kg/den) byla nepatrně nižší v porovnání s kontrolními skupinami (31 kg/den, oba výsledky P<0,001), nicméně obsah tuku v mléce dojnic krmených obohaceným krmivem byl výrazně vyšší 4,02 % oproti 3,79 %. U dojnic, jimž byla podávána krmná směs s přídavkem na bázi 1,3 a 1,6 beta-glukanů, byl zaznamenán nárůst v průměrné míře zabřezávání (62,25 % se směrodatnou odchylkou 14,4 %) i její stabilitě (u dojnic z kontrolní skupiny byla průměrná míra zabřezávání 42,95 % a její směrodatná odchylka 21,1 %), tento nárůst také přetrval i po vysazení přípravku z krmiva.An experiment was conducted with adding an agent based on 1,3 and 1,6 beta-glucans to standard cattle nutrition (TMR), which was regularly tested for content of some important mycotoxins, in order to gain knowledge about possible positive effect of this agent on the health of dairy cattle and about possible avoidance of negative effects of mycotoxins on dairy cattle due to their structural elimination caused by the agent. Using data from a control sample it is also able to determine some effects of mycotoxins contained in nutrition on dairy cattle in general. Throughout the four months long experiment, which took in place at Farm Sebranice in the Czech Republic, six groups of dairy cattle were fed alternately the standard nutrition and the above-discussed agent-enriched nutrition while data of their health state, milk yield and pregnancy rate were collected. Concerning health of cows, specifically the occurrence of mastitis, there was found no significant trend. The average milk yield of the dairy cows which were fed the agent enriched feed (30.2 kg a day) was slightly lower in comparison to control groups (31 kg a day, both results with P<0.001), however, fat content of milk of test groups' cows (4.02 %) was considerably higher than that of control groups' cows (3.79 %). The average pregnancy rate of cows which were fed the agent enriched feed also manifested considerable increase in percentage and stability (from 42.95 % of control groups' cows to 62.25 % of test groups' cows, the standard deviation decreased from 21.1 % to 14.4 % which means smaller differences among pregnancy rate of test groups' cows, hence higher stability), this increase manifested even long after the cows had been fed regular feed again
Klíčová slova:
beta-glukany; březost; mykotoxiny; skot; výživa hospodářských zvířat