Název:
Izolace kvasinek z vinice a jejich využití ve výrobě vína
Překlad názvu:
Isolation of yeasts from the vineyard and their using in the production of wine
Autoři:
Ždiniaková, Tereza ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [slo][eng]
Cieľom tejto bakalárskej práce bola izolácia a identifikácia kvasiniek získaných z bobúľ vínnej révy. Kvasinky pre identifikáciu pochádzali z bobúľ odrody bieleho vína Veltlínske zelené z vinice z okolia Milotic, okres Hodnonín. Identifikácia prebehla na základe analýzy DNA s využitím metódy PCR a následne RFLP a ako restrikčné enzýmy boli použité HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI. Hodnoty dĺžok týchto restrikčných fragmentov boli určené za použitia gélovej elektroforézy.Na zistenie genetickej podobnosti analyzovaných kvasiniek bol využitý program BioNumerics, ktorý spracoval výsledné dĺžky restrikčných fragmentov pomocou zhlukovej analýzy s využitím Jaccardových koeficientov a jednotlivé kvasinky boli následne identifikované zrovnaním s vytvorenou databázou a databázami z literárnych zdrojov.
The aim of this thesis was the isolation and identification of yests obtained from the wine berries by different molecular methods. The yeasts for identification were collected from the species of Veltlínské zelené white wine from the wineyard from Milotice, district Hodonín. Identification based on analysis DNA by PCR method and followed by RFLP using restriction enzymes HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI. To obtain values lenghts of the restriction fragments was used gel electrophoresis. For getting genetic similarity of analyzed yeasts was used BioNumerics software, that processe the results using cluster analysis using Jaccard´s coefficients and the yeasts were identified by comparing the characteristic lenghts with number of articles and educational databases.
Klíčová slova:
identification; isolation; PCR; RFLP; Yeasts
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/60328