Original title:
Šípek – zdroj přírodních látek
Translated title:
Rosehip – the source of natural compounds
Authors:
Motúzová, Eliška ; Vítová, Eva (referee) ; Veselá, Mária (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání antimikrobiální aktivity extraktů různých druhů šípkových čajů. Dále byla stanovována koncentrace biologicky aktivních látek, polyfenolů a flavonoidů, a celková antioxidační aktivita těchto čajů. V teoretické části byly shrnuty základní informace o růži šípkové, rozdělení čajů, přehled biologicky aktivních látek a základní metody extrakce. Praktická část byla věnována stanovení antioxidační aktivity, obsahu polyfenolů a flavonoidů extraktů čajů a dále stanovení antimikrobiální aktivity daných extraktů na bakteriální kmeny Serratia marcescens a Micrococcus luteus. Z výsledků práce vyplývá, že vodné extrakty vykazují jistou mikrobiální aktivitu. Zároveň zvolené extrakty obsahují velké množství polyfenolických a flavonoidních látek.
The goal of this bachelor thesis was to study the antimicrobial activity of various extracts of rosehip tea. As well as to determinate concentration of biologically active compounds, polyfenols and flavonoids, and antioxidant activity in these teas. Teoretical part describes basic information about Rosa canina, general classification of tea, summary of biologically active compounds and basic methods of extraction. Practical part is focused on determination of anioxidant acivity, comcentration of polyfenols and flavonoids in tea extracts and detection of animicrobial activity of these extracts against bacterial strains Serratia marcescens and Micrococcus luteus. The results of this theasis show that aqueous extracts of rosehips tea are animicrobialy active. It was also found, that these extracts have hight contents of polyphenols and flavonoids.
Keywords:
antimicrobial activity; antioxidant activity; biologically active compound; Micrococcus luteus; plant extracts; Rosa canina; Serratia marcescens; tea; antimikrobiální aktivita; antioxidační aktivita; biologicky aktivní sloučeniny; Micrococcus luteus; Rosa canina; rostlinné extrakty; Serratia marcescens; čaj
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/58941