Název:
Využití metody PCR-HRM analýzy pro identifikaci bakterií v potravinách a doplňcích stravy
Překlad názvu:
Application of the method PCR-HRM analysis to identify bacteria in foods and food supplements
Autoři:
Šurková, Alice ; Illková, Kateřina (oponent) ; Trachtová, Štěpánka (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Teoretická část práce se věnuje potravinám a potravinovým doplňkům s obsahem mikroorganismů, především bakterií. Dále pojednává o metodách identifikace těchto bakterií, především o polymerázové řetězové reakci (PCR). Zahrnuje také PCR v reálném čase a zvláštní pozornost je věnována vysokorozlišovací analýze křivky tání (HRM). V experimentální části byla z vybraného probiotického výrobku izolována DNA pomocí magnetických mikročástic. Byla stanovena její koncentrace a dále byla podrobena PCR s následnou detekcí agarózovou gelovou elektroforézou. Pro upřesnění výsledků byla provedena také HRM analýza.
Theoretical part of the thesis was focused on foods and food supplements containing microorganisms, especially bacteria. Furthermore, the thesis deals with methods for identification of the bacteria, primarily polymerase chain reaction (PCR). The thesis also includes real-time PCR and is specially focused on high resolution melting analysis (HRM). During the experimental part, the DNA sample was isolated from a chosen probiotics product using magnetic microparticles. The concentration of the DNA sample was determinate and DNA was subjected to PCR with subsequent detection PCR products by agarose gel electrophoresis. To the results specify HRM analysis was then performed.
Klíčová slova:
amplifikace DNA; HRM analýza; identifikace bakterií v potravinářství; izolace DNA; PCR; PCR v reálném čase; bacteria identification in food-processing industry; DNA amplification; DNA isolation; HRM analysis; PCR; real-time PCR
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/58927