Název:
Vybrané jevy při přenosu tepla vzduchotechnikou
Překlad názvu:
Selected heat transfer phenomena in air conditioning
Autoři:
Vojkůvková, Petra ; Gebauer, Günter (oponent) ; Šikula, Ondřej (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstrakt: [cze][eng]
Numerické modelování je vědecká metoda, která popisuje vlastnosti zkoumaného systému pomocí experimentů nejčastěji na jeho matematicko-fyzikálním modelu. Předložená diplomová práce využívá této metody pro objasnění dějů probíhajících ve dvou odlišných soustavách. Nejprve se zabývá návrhem vzduchotechnických systémů budov se zaměřením na směšovací komory. Tato část se soustřeďuje na problematiku vzniku kondenzace vodní páry ve směšovacích komorách za podmínek, kdy výsledná teplota směsi neklesne pod křivku nasycení. Druhé zpracované téma spadá do oblasti termomechaniky aplikované v potravinářské výrobě. Zkoumá teplotní pole v plastovém zásobníku plněného kečupem s cílem posoudit možnost vzduchového chlazení tohoto produktu.
Numerical simulation is a scientific method used to describe characteristics of examined system by means of experiments on its mathematical model. This thesis uses this method to elucidate the processes taking place in two different systems. Firstly it deals with the design of air conditioning systems for buildings, focusing on the mixing chambers. It focuses on the formation of condensation of water vapor in mixing chambers under conditions where the final temperature of the mixture does not drop below the saturation curve. Second prepared topic falls within the field of thermodynamics applied in food production. In order to assess the sufficiency of air-cooling method examines the thermal field in the product and evaluates the application of air-cooling assembly line in practice.
Klíčová slova:
kečup; Kondenzace vodní páry; numerické modelování; sdílení tepla; směšovací komora; teplotní pole; Condensation of water vapor; heat transfer; ketchup; mixing chamber; numerical modeling; temperature field
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/30298