Original title:
Identifikace a charakterizace vybraných vlastností některých kmenů bakterií mléčného kvašení
Translated title:
Identification and characterisation of selected properties of some strains of lactic acid bacteria
Authors:
Sásková, Denisa ; Horák, Daniel (referee) ; Rittich, Bohuslav (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Nanotechnologie jsou v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících vědeckých disciplín. Zajímavou oblastí výzkumu je biosyntéza nanočástic kovů s využitím mikroorganismů, včetně bakterií mléčného kvašení. Předložená diplomová práce je v první části zaměřena na ověření identifikace bakterií Lactobacillus casei a Lactobacillus paracasei rodově a druhově specifickými PCR. V další části experimentální práce je šest kmenů Lactobacillus testováno na produkci nanočástic stříbra. Produkce nanočástic byla prokázána u všech kmenů v závislosti na množství přidávaného AgNO3 a na době kultivace. Byly zjištěny rozdíly mezi jednotlivými kmeny.
Nanotechnology is currently one of the fastest growing scientific disciplines. An interesting area of research is the biosynthesis of metal nanoparticles using microorganisms including lactic acid bacteria. In the first part this diploma thesis focuses on verification of identity of bacterial species Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei by genus- and species-specific PCR. In the next part of experimental work the capability of six Lactobacillus strains to produce silver nanoparticles is tested. Synthesis of nanoparticles was confirmed for all the strains depending on the amount of added AgNO3 and on time of cultivation. Differences between the strains were detected.
Keywords:
identification; lactic acid bacteria; Lactobacillus casei; PCR; production; silver nanoparticles; bakterie mléčného kvašení; identifikace; Lactobacillus casei; PCR; produkce; stříbrné nanočástice
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38265