Original title:
Stanovení výskytu toxických prvků ve vínech
Translated title:
Determination of toxic elements in wines
Authors:
Hajdučková, Iva ; Vespalcová, Milena (referee) ; Diviš, Pavel (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem této práce bylo stanovení výskytu vybraných toxických prvků ve vínech. V teoretické části je popsána technologie výroby vína a vybrané toxické prvky (kadmium, olovo, měď, zinek, nikl a chrom) z hlediska jejich vlivu na kvalitu vína a jejich účinků na lidský organismus. Je uveden přehled instrumentálních analytických metod, kterými mohou být toxické prvky ve víně stanoveny. V experimentální části byla pro analýzu vína použita metoda hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Naměřené hodnoty jsou přehledně zpracovány a porovnány s platnou legislativou.
The aim of this study was to determine the occurrence of selected toxic elements in wine. The theoretical part described technology of wine production and selected toxic elements (cadmium, lead, copper, zinc, nickel and chromium) in the terms of their impact on wine quality and their effects on the human organism. It provides an overview of instrumental analytical methods, which can be used for the analysis of toxic metals. In the experimental part inductively coupled mass spektrometry technique was used for the analysis of wine samples. The measured values are statistically processed and compared with current legislation.
Keywords:
food quality; ICP-MS; mass spectrometry; mineralization; toxic elements; wine; hmotnostní spektrometrie; ICP-MS; kvalita potravin; mineralizace; toxické prvky; víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/22315