Název:
Vliv způsobu pěstování vinné révy na populaci kvasinek
Překlad názvu:
Influence of grape growing methods on yeasts community
Autoři:
Jiříková, Ivana ; Vojtíšková, Marie (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
V této diplomové práci byl sledován vliv ekologického způsobu pěstování vinné révy na populaci vinných kvasinek. Vinné kvasinky byly izolovány z odrůdy Rulandské modré a pro jejich identifikaci byla využita molekulárně biologická metoda PCR-RFLP. V literární rešerši jsou zpracovány základní informace o kvasinkách, poznatky o výrobě červeného vína a také informace o molekulárně biologických metodách. V experimentální části byl pro analýzu použit specifický úsek 5,8S-ITS rDNA, který byl s využitím primerů ITS1 a ITS4 naamplifikován a následně podroben restrikční analýze. Při restrikční analýze byly využity tyto restrikční endonukleázy – HaeIII, HinfI, Taq?I, AluI a MseI. Pomocí programu BioNumerics byla posouzena genetická podobnost mezi jednotlivými izolovanými kvasinkami a bylo provedeno taxonomické zařazení.
This diploma thesis has analyzed the effect of organic wine-growing on the wine yeasts population. The wine yeasts were isolated from the Pinot Noir variety. They were identified by the molecular biological method PCR-RFLP. The theoretical research compiles basic information on yeasts, knowledge about the red wine production as well as information on molecular biological methods. The experimental part utilizes the 5,8S-ITS rDNA specific segment for analysis. The segment was amplified using the ITS1 and ITS4 primers and subjected to restriction analysis. The restriction analysis has used these restriction endonucleases - HaeIII, HinfI, Taq?I, AluI and MseI. The BioNumerics software was then used to compare genetic similarity between the isolated yeasts and these were taxonomically classified.
Klíčová slova:
identifikace; Kvasinky; PCR-RFLP; výroba vína; identification; PCR-RFLP; wine making; Yeasts
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/4462