Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Optimalizace provozu chloraminace v závislosti na kvalitě surové vody a nastavení provozních podmínek úpravny vody
Original title:
Optimalizace provozu chloraminace v závislosti na kvalitě surové vody a nastavení provozních podmínek úpravny vody
Translated title:
Optimization of chloramination based on raw water quality and operational conditions of a water treatment plant
Authors:
Švec, Pavel ; Látal,, Milan (referee) ; Dolejš, Petr (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Při úpravě surové vody na vodu pitnou je nejtěžší krok ošetření vody tak, aby se ke spotřebiteli dostala v nezměněné kvalitě a hlavně hygienicky nezávadná. K hygienickému zabezpečení se používá chlor v dávkách smrtelných pro mikroorganizmy, aby nedocházelo k jejich rozvoji v potrubí. Moderní způsob zabezpečení pitné vody se nazývá chloraminace. Pomocí amonných solí dochází k postupnému uvolňování chloru, a tak nejsou zapotřebí velké jednorázové dávky chloru, které způsobovali tvorbu THM a jiných nebezpečných látek pro lidsky organizmus.
The most difficult part of water treatment is to ensure that water will be delivered to consumer in unchanged form and hygienic unexceptionable. To hygienic safety is using doses of chlor, whiches are deadly for organisms and inhibite their proliferation in pipeline. Modern way how to clear water from organism is called chloramination. By the help of ammonium salts chlor is released in sequence. So large single-shot doses of chlor aren´t necessary. Due the big dose was THM and another dangerous compounds formed.
Keywords:
chloramination; desinfection; desinfection by-products; drinking water; trihalogenmethans; water conditioning; chloraminace; desinfekce; pitná voda; trihalogenmethany; vedlejší produkty desinfekce; úprava vody
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/12872