Original title:
Studium podmínek aerobní kultivace vybraných kmenů rodu Lactobacillus
Translated title:
Study of aerobic cultivation conditions with select strain of Lactobacillus
Authors:
Šupinová, Petra ; Burdychová, Radka (referee) ; Babák, Libor (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cíl práce byl zaměřen na studium podmínek růstu kmenů Lbc. paracasei subsp. paracasei CCDM 211, Lbc. paracasei CCDM 212, Lbc. paracasei subsp. paracasei CCDM 213 a Lbc. salivarius CCDM 216 v médiích s různým obsahem zdroje uhlíku (glukóza, laktóza a syrovátka). Další část experimentu se zabývala studiem podmínek růstu bakterií při stresových podmínkách (nízké pH). Kontrola čistoty bakteriální kultury byla ověřena křížovým roztěrem. Čistota DNA izolované z bakterií byla ověřena agarózovou gelovou elektroforézou, koncentrace DNA byla stanovena spektrofotometricky. Přítomnost bakterií rodu Lactobacillus byla ověřena pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) s rodově specifickými primery.
The aim of this study was focused on the study of conditions of growth of strains Lbc. paracasei subsp. paracasei CCDM 211, Lbc. paracasei CCDM 212, Lbc. paracasei subsp. paracasei CCDM 213 and Lbc. salivarius CCDM 216 in media with different amount of carbon-source (glucose, lactose and whey). Next part of the experiment was dealed with study of conditions of bacteria growth at stress conditions (lower pH). The purity od bacterial culture was verified with help of streaking. Purity DNA isolated from bacteria was tested using agarose gel electrophoresis, DNA concentration was estimated spectrophotometricaly. The presence of bacteria of genus Lactobacillus was proved using polymerase chain reaction (PCR) with genus specific primers.
Keywords:
DNA; genus Lactobacillus; growth; Lactic acid bacteria; polymerase chain reaction (PCR).; Bakterie mléčného kvašení; DNA; polymerázová řetězová reakce (PCR).; rod Lactobacillus; růst
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/13578