Název:
Zavedení metody stanovení pyridoxinu kapalinovou chromatografií v potravinářských výrobcích a surovinách
Překlad názvu:
Introducing of method of pyridoxine determination by liquid chromatography in food products and resources
Autoři:
Nechyba, Ondřej ; Benešová, Karolína (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vitamínu B6 v nápojích, potravinových doplňcích a surovinách potravinářského průmyslu. V literární části jsou shromážděné obecné informace o vitamínech, vitamínu B6, kyselině nikotinové a vitamínu B1. Dále se literární část věnuje principu vysokoučinné kapalinové chromatografii a stanovení jednotlivých vitamínů. V experimentální části jsou uvedeny používané pomůcky, přístroje a chemikálie. Je zde popsána příprava jednotlivých vzorků potravinových doplňků, iontových nápojů, multivitaminových nápojů, piv a sladů. Tato kapitola také obsahuje informace o chromatografických separačních systémech Shimadzu a SpectraSystem. Stanovení bylo provedeno vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií na reverzní fázi s gradientovou elucí a dvěmi způsoby detekce, fluorescenční a spektrofotometrickou. V další kapitole jsou prezentovány výsledky experimentální činnosti obsah vitamínů v analyzovaných vzorcích. V závěrečné části jsou zhodnoceny výsledky experimentální činnosti. Diplomová práce byla naměřena v laboratoři Ústavu chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické VUT v Brně.
This master‘s thesis deals with quantification of vitamin B6 in beverages, food supplements and raw materials in food industry. The literature retrieval part summarizes general information about vitamines, vitamine B6, nicotine acid and vitamine B1. Further on in this part there is described principle of high pressure liquid chromatography and quantification of individual vitamines. In the experimental there are listed used tools, apparatus and chemicals. There is described preparation of idividual samples of food supplements, energy drinks, multivitamine drinks, beers and brewer’s malts. This chapter also contains information about chromatographic separatory systems Shimadzu and SpectraSystem. The quantification was performed by high pressure liquid chromatography on a reverse phase with gradient elution and two ways of detection, fluorescent and spectrofotmetric. The result of experimental activities and vitamine content in analysed samples are presented in the next chapter. In the final contains summarization of results obtained in experimental part. The maser’s thesis was measured in the laboratory of Institute of Food Science and Biotechnology, Faculty of Chemistry, Brno University of Technology.
Klíčová slova:
HPLC; nápoje; potravinové doplňky; pyridoxin; slad; vitamíny; drinks; food suplements; HPLC; malt; pyridoxine; vitamins
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/13515