Název:
Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces z listů, bobulí a moštu révy vinné
Překlad názvu:
Identification of yeasts genus Saccharomyces from leaves, grapes and must of grape-vine.
Autoři:
Škodová, Anna ; Štros, Michal (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek rodu Saccharomyces z listů, bobulí a moštu bílého vína použitím metody PCR-RFLP. Je zde popsáno získávání čistých kultur kvasinek, izolace DNA, amplifikace charakteristických úseků DNA metodou PCR, štěpení těchto úseků restrikčními endonukleázami a detekce výsledných fragmentů zónovou elektroforézou. Určení mikroorganismů a jejich zařazení do systému nám umožňují právě délky fragmentů a počty štěpných míst, které jsou charakteristické pro každý druh. V teoretické části této práci jsou uvedeny základní informace o kvasinkovitých mikroorganismech a metodách molekulární biologie sloužících k jejich identifikaci. Část práce je věnována zpracování hroznů vinné révy a výrobě bílého vína.
This diploma thesis is concerned about the PCR-RFLP method for identification of yeasts genus Saccharomyces from leaves, grapes and must of white wine. The thesis describes an obtaining of pure cultures of yeasts, isolation DNA and amplification of specific segments of DNA using PCR method. Splitting of this segments by restriction endonukleases and a detection of final fragments by zone electrophoresis are mentioned too. Length of fragments and numbers of restriction fragments, which are characteristic of every species, enable a determination of microorganisms and their inclusion into the system. The basic informations on yeasts and molecular methods for their identification are named in the theoretical part of the thesis. The main part of the thesis deals with the processing of grapes of grape-wine and the manufacturing of white wine.
Klíčová slova:
identifikace; kvasinky; PCR-RFLP; Saccharomyces; identification; PCR-RFLP; Saccharomyces; yeasts
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/12942