Název:
Příprava oligosacharidů hyaluronanu s N-acetylglukosaminem na obou koncích řetězce s využitím enzymové katalýzy
Překlad názvu:
Preparation of hyaluronan oligosaccharides with N-acetylglucosamine at both ends of the chain using enzymatic catalysis
Autoři:
Gadová, Martina ; Hermannová,, Martina (oponent) ; Šílová, Tereza (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [slo][eng]
Predložená bakalárska práca sa zaoberá prípravou nepárnych oligosacharidov hyaluronanu s N-acetylglukozamínom na oboch koncoch reťazca s využitím katalýzy pomocou enzýmu -Glukuronidázy. Teoretická časť je zameraná na doterajšie poznatky o kyseline hyalurónovej a jej oligosacharidoch. Venuje sa vlastnostiam, enzymatickej hydrolýze, využitiu v rôznych odvetviach ale aj analýze oligosacharidov. Jedna kapitola je venovaná aj vlastnostiam enzýmu -Glukuronidáza. Experimentálna časť je venovaná príprave oligosacharidov typu HANN. Boli optimalizované podmienky prípravy tohto oligosacharidu HA (pH, teplota) a priebeh enzymatickej hydrolýzy a zloženia zmesi i po degradácií bol monitorovaný metódou UHPLC-UV. Po optimalizácií sa pripravila zmes oligosacharidov HANN oligosacharidov a následne bola analyzovaná metódami UHPLC-UV a LC-MS. Všetky dáta boli namerané v spoločnosti Contipro Pharma, a.s., Dolní Dobrouč, Česká republika.
This bachelor thesis deals with preparation of odd-numbered hyaluronan oligosaccharides with N-acetylglucosamine at both ends of the chain using enzymatic catalysis by -Glucuronidase. The theoretical part focuses on present knowledge of hyaluronic acid and it fragments. It focuses on properties, enzymatic hydrolysis, application in different branches of science, but also analysis of oligosaccharides. One chapter is devoted to properties of enzyme -Glucuronidase. The experimental part deals with preparation of oligosaccharides type HANN. The reaction conditions for preparation of HA oligosacharides were optimized (pH, temperature) and the progress of enzymatic hydrolysis and the mixture composition after digestion were monitored by method UHPLC.. After optimization the mixture of oligosaccharides HANN was prepared and consenquently it was analysed by methods UHPLC and LC-MS. All the data were acquired in company Contipro Pharma, a.s., Dolní Dobrouč, Czech republic.
Klíčová slova:
HA; hyaluronic acid; LC-MS; oligosaccharides; optimization; pH; temperature; UHPLC
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/38878