Název:
PCR v reálném čase a její využití v potravinářství
Překlad názvu:
Real-time PCR and it´s use in food processing
Autoři:
Tomanová, Barbora ; Pravečková, Martina (oponent) ; Trachtová, Štěpánka (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Polymerázová řetězová reakce (PCR) je hojně využívaná molekulárně diagnostická metoda. PCR v reálném čase neboli kvantitativní PCR (qPCR) je jednou z jejích modifikací, které díky svým výhodám nachází v současnosti stále širší využití. Uplatňuje se mimo jiné v potravinářství při poměrně přesné detekci, identifikaci a kvantifikaci žádoucích i nežádoucích složek potravin, což s sebou mnohdy přináší značné obtíže a vede intenzivnímu vývoji této metody. V experimentální části byla izolována DNA z mléčného výrobku Bio Via Natur drink pro její další zpracování pomocí PCR a zisk podrobnějších informací o bakteriálním složení pomocí PCR v reálném čase a HRM analýzy.
Polymerase chain reaction (PCR) is a method abundantly used in molecular diagnostics. PCR in real time or quantitative PCR (qPCR) is one of its modifications and thanks to its advantages it finds still wider utilization nowadays. It finds its use in the food-processing industry too with relatively precise detection, identification, and qualification of both desirable and undesirable components in food, which often brings considerable difficulties and leads to an intensive development of this method. In the experimental part a DNA was isolated from dairy product Bio Via Natur drink for its further processing by means of PCR and gain more detailed information about a bacterial composition using real-time PCR and HRM analysis.
Klíčová slova:
amplifikace DNA; HRM analýza; izolace DNA; PCR v potravinářství; polymerázová řetězová reakce v reálném čase (qPCR); DNA amplification; DNA isolation; high resolution melt analysis (HRM); PCR in food-processing industry; real time polymerase chain reaction (qPCR)
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/38730