Original title:
Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd červeného rybízu
Translated title:
Basic chemical characteristics of juices from selected red currants varieties
Authors:
Rucká, Markéta ; Jurečková, Zuzana (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce je zaměřena na stanovení základní chemické charakteristiky plodů vybraných odrůd červeného rybízu, které byly vypěstovány ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. Teoretická část se zaměřuje na obecné informace týkající se červeného rybízu, jako je historie pěstování, původ a rozšíření. Dále je zde zmínka o botanické charakteristice rybízu, stavbě a významu jeho pěstování. Kapitola „Jednotlivé odrůdy“ se zabývá popisem vlastností jednotlivých analyzovaných odrůd červeného rybízu. Následuje přehled hlavních látek obsažených v červeném rybízu a jejich krátký popis. Bakalářská práce rovněž uvádí příklady zpracování a využití červeného rybízu v potravinářském průmyslu. Poslední kapitola teoretické části pak podává informace o jednotlivých stanoveních chemických charakteristik červeného rybízu, které zahrnují výtěžnost šťávy, obsah rozpustné sušiny, obsah celkové sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo a obsah redukujících cukrů. Experimentální část popisuje konkrétní podmínky a metody jednotlivých stanovení. Následuje vlastní stanovení výše uvedených charakteristik a jejich diskuse. Odrůda Jesan vykazovala nejvyšší výtěžnost šťávy (63 ml na 100 g) a nejvyšší hodnotu pH (3,16). Nejvyšší obsah rozpustné sušiny (13,94 %) a zároveň nejvyšší hodnota formolového čísla (22,83 ml 0,1 M NaOH na 100 g) byla naměřena u odrůdy Jonkheer van Tets. Nejvyšší hodnota celkové sušiny byla zjištěna u odrůdy Rovada (14,48 %). Obsah titrovatelných kyselin byl nejvyšší u odrůdy NŠLS 11/6 (403,88 mmol•kg-1). Nejvíce redukujících cukrů bylo obsaženo v odrůdě Tatran (8,17 %).
This bachelor thesis is focused on the determination of basic chemical characteristics of selected red currants varieties from the Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd. The theoretical part concentrates on general information about red currant, such as history of cultivation, origin and its expansion. There is also mention of the general characteristics of currant, currant building and significance of red currant cultivation. Chapter "Individual varieties" deals with the analysed varieties of red currants, especially its description and its biological properties, followed by an overview of the main substances contained in red currants and their brief description. Bachelor thesis also presents examples of the processing and the utilization of red currant in the food industry. The final chapter provides information about the individual determinations of the chemical characteristics of red currants, which include juice yield, soluble solids content, total dry matter content, pH, titratable acidity, formol number and reducing sugars. The experimental part describes the specific conditions and methods of individual determinations, followed by a summary of the results and their discussion. Variety Jesan showed the highest juice yield (63 ml per 100 g) and the highest pH value (3,16). The highest soluble solids content (13,94 %) and the highest formol number (22,83 ml of 0,1 M NaOH per 100 g) was determined in a variety Jonkheer van Tets. The highest dry matter value was detected for variety Rovada (14,48 %). The titratable acids content was highest in variety NŠLS 11/6 (403,88 mmol•kg-1). The highest concentration of reducing sugars was found in variety Tatran (8,17 %).
Keywords:
dry matter; formol number; juice yield; pH; red currant; reducing sugars; soluble solids; titratable acidity; formolové číslo; pH; redukující cukry; rozpustná sušina; sušina; titrační kyselost; výtěžnost šťávy; červený rybíz
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38993