Original title:
Hydrolytické štěpení odpadů po zpracování kávy
Translated title:
Hydrolytic cleavage of coffee spent ground
Authors:
Skřivanová, Veronika ; Hlaváček, Viliam (referee) ; Obruča, Stanislav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá různými typy hydrolýzy kávové sedliny pro následující biotechnologické využití jako kultivačního média. V rámci práce byla provedena mechanická, kyselá, alkalická a enzymatická hydrolýza. Vzniklé hydrolyzáty byly analyzovány se zaměřením na obsah redukujících sacharidů a také potenciálně inhibičních látek polyfenolické povahy. Z výsledků vyplývá, že nejlepší předpoklady pro kultivaci kvasinek měly vzorky připravené s koncentrací kávy 150 g/l hydrolyzované kombinací 2,5% minerálních kyselin se zahřátím na 121 °C po dobu 15 minut. Použití ultrazvukového homogenizátoru výrazně navyšuje účinek hydrolýzy. Z testovaných postupů enzymové hydrolýzy má nejlepší předpoklady hydrolyzát připravený celulázou. Hydrolyzované kávové sedliny byly využity jako produkční médium pro produkci ethanolu Saccharomyces cerevisiae. U vzorků byla stanovována změna koncentrace glukózy a ethanolu pomocí HPLC/RID. Nejvyšší koncentraci biomasy obsahoval vzorek hydrolyzovaný celulázou, nejvyššího výtěžku ethanolu (20,07 g/l) pak bylo dosaženo u hydrolyzátu připraveného hydrolýzou pomocí 2,5% kyseliny chlorovodíkové.
The bachelor thesis deals with various types of hydrolysis of spent coffee ground for the following biotechnological applications such as the culture medium. The work included mechanical, acid, alkaline and enzymatic hydrolysis. The resulting hydrolysates were analyzed concerning the content of reducing carbohydrates, and potentially inhibitory substances polyphenolic nature. The results show that the best conditions for culturing yeast samples were prepared with a concentration of coffee 150 g/l hydrolysed combination of 2,5% mineral acid by heating at 121 °C for 15 minutes. Using ultrasonic homogenizer significantly increases the effect of hydrolysis. The enzymatic hydrolysis is best placed hydrolyzate prepared cellulase. The hydrolysed spent coffee grounds were used as the production medium for the production of ethanol by Saccharomyces cerevisiae. For samples was determined concentration change of glucose and ethanol by HPLC/RID. The highest concentration of biomass sample contained hydrolyzed cellulose on the other side, the highest yields of ethanol (20,07 g/l) were achieve using hydrolysate prepared by 2,5% hydrochloric acid.
Keywords:
Chemical hydrolysis; enzymatic hydrolysis; spent coffee ground; waste utilization; Chemická hydrolýza; enzymatická hydrolýzy; kávová sedlina; utilizace odpadu
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/31454