Název:
Stanovení aromaticky aktivních látek v netradičních typech drobného ovoce
Překlad názvu:
Assessment of aroma active compounds in unconventional fruit types
Autoři:
Krchňavá, Petra ; Divišová, Radka (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v nápojích z arónie (Aronia melanocarpa). Teoretická část je zaměřena na popis této rostliny, její chemické složení, vlastnosti, vliv na lidský organismus a možnosti využití a zpracování. V experimentální části byly identifikovány a kvantifikovány aromaticky aktivní látky ve vzorcích sirupu a likéru vyrobených z arónie. Tyto sloučeniny byly extrahovány pomocí metody SPME a následně analyzovány plynovou chromatografií. Celkem bylo identifikováno 43 aromaticky aktivních látek. Zároveň proběhlo senzorické hodnocení vzorků. Za využití profilového testu a posuzování pomocí kategorových stupnic byla hodnocena příjemnost a intenzita celkové vůně a chuti a příspěvek vybraných deskriptorů (ovocná, sladká, kyselá, příp. jiná chuť a vůně) k celkové senzorické kvalitě vzorků.
This bachelor’s thesis deals with the determination of aroma compounds in selected drinks produced from chokeberry (Aronia melanocarpa). The theoretical part is focused on the description of this plant, its chemical composition, properties, influence on the human body and possibility of utilization and processing. In the experimental part the aroma compounds in samples of sirup and liqueur from chokeberry were identified and quantified. . The aroma compounds were extracted by solid-phase microextraction and analysed by gas chromatography. A total of 43 compounds were identified. Concurrently, the sensory evaluation of samples was carried out. The profile test and evaluation using scales were used for evaluation of overall pleasantness and intensity of taste and odour. The contribution of selected descriptors (fruit, sweet, acid and other taste and odour) to overall sensory quality of samples was also judged.
Klíčová slova:
aromatické látky; arónie; senzorická analýza; SPME-GC; aroma compounds; chokeberry; sensory analysis; SPME-GC
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/30787