Original title:
Studium tepelných vlastností vybraných koloidních látek
Translated title:
Study of thermal properties of selected coloids
Authors:
Křivánková, Kateřina ; Krouská, Jitka (referee) ; Zmeškal, Oldřich (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce je zaměřena na studium tepelných vlastností koloidních systémů, především vlastnosti emulzí (voda, olej), které mohou být využity v kosmetickém průmyslu jako základní složka různých pleťových mlék a krémů a v potravinářském průmyslu. V úvodu práce jsou nejprve definovány termofyzikální procesy (vedení, proudění a záření) a metody měření teploty (stacionární, tranzientní). Dále jsou definovány termofyzikální parametry (tepelná a teplotní vodivost, tepelná kapacita), které budou stanovovány pomocí transientních metod. Naměřená data byla sbírána a analyzována pomocí programu EMA (Electrical Measurement Analyser) a programu HarFA (Harmonic and Fractal Image Analyser). Získané výsledky budou využity pro stanovení optimálních podmínek při výrobě kosmetických přípravků a potravinových doplňků.
The bachelor thesis is focused on the study of the thermal properties of colloidal systems, especially the properties of emulsions (water, oil), which can be used in the cosmetic industry as an essential component of various lotions and creams and in the food industry. In the introduction the first defined thermo-physical processes (conduction, convection and radiation) and temperature measurement (stationary, transient). Furthermore defined physical parameters (heat and thermal conductivity, heat capacity), that are determined using transient methods. The measured data were collected and analyzed by using the EMA (Electrical Measurement Analyser) and the HarFA (Harmonic and Fractal Image Analyser). The results will be used to determine the optimum conditions for the production of cosmetics and dietary supplements.
Keywords:
colloid systems; emulsion; heat; thermal properties; thermocouple; thermophysical parameters; transient methods; emulze; koloidní systémy; tepelné vlastnosti; teplo; termofyzikální parametry; transientní metody
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/31605