Original title:
Stanovení cínu v konzervovaném ovoci
Translated title:
Determination of tin in canned fruits
Authors:
Šťávová, Elena ; Hrstka, Miroslav (referee) ; Diviš, Pavel (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením cínu v konzervovaném ovoci. V teoretické části je popsáno zpracování ovoce, výroba kompotů, výroba kovových obalových prostředků, koroze konzervových plechovek, chemické chování cínu v potravinách, jeho možná toxicita, možnosti stanovení cínu v potravinách a charakteristika optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). V experimentální části bakalářské práce byla nejprve technika ICP-OES optimalizována a následně bylo analyzováno 28 různých kompotů zakoupených v běžných obchodních řetězcích. Koncentrace cínu byla stanovena pouze v ovocné šťávě kompotů vzhledem k jednodušší přípravě vzorků, i když koncentrace cínu v pevném podílu a ve šťávě se může lišit. Rozdíl ale není příliš velký. Naměřené koncentrace v kompotech byly porovnány s maximální přípustnou koncentrací cínu v konzervovaných potravinách, kterou uvádí evropská legislativa. Žádná z naměřených koncentrací cínu limit 200 mg/kg nepřekročila. Zpracováním výsledků bylo zjištěno, že povrchová úprava plechovky má výrazný vliv na obsah cínu v konzervovaném ovoci. Koncentrace cínu v plechovkách, které kromě cínové ochranné vrstvy obsahovaly také ochrannou vrstvu laku, byly výrazně nižší než v případě plechovek obsahujících pouze ochrannou vrstvu cínu bez lakování.
This bachelor’s thesis deals with determination of tin in canned fruits. Fruit processing, manufactory of compotes, manufactory of metal packaging products, corrosion of cans, chemical behaviour of tin in food, its potential toxicity, possibilities for the determination of tin in food and characterization of inductively coupled plasma optical emission spectrometry are described in theoretical part. In experimental part, ICP-OES technique was firstly optimized and then 28 different compotes purchased at common stores were analysed. The concentration of tin was determined only in fruit juice due to the easier sample preparation, even though quantity of tin in the solid part and in the juice can differ. However, the difference is not too big. Measured concentrations of tin were compared with the maximum permissible level of tin in canned food determined by European legislation. None of them exceed the 200 mg/kg level. When processing the results, it was found that the coating of the can has a significant influence on the content of tin in canned fruits. Concentrations of tin in laquered cans were significantly lower than in unlaquered cans.
Keywords:
canned fruits; corrosion; ICP-OES; tin; cín; ICP-OES; konzervované ovoce; koroze
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/31440