Original title:
Desinfekční prostředky v potravinářství
Translated title:
Disinfectants in food
Authors:
Romanská, Veronika ; Vítová, Eva (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem bakalářské práce je popsat chemickou desinfekci používanou v potravinářství za účelem eliminování mikrobiální kontaminace potravin a potravinářských surovin a popsání možných alimentárních nákaz z potravin při nesprávném dodržení hygienické praxe. Experimentální část bakalářské práce obsahuje popis použité metody určené ke stanovení desinfekčního účinku a její následné praktické provedení pro dva typy desinfekčních přípravků s odlišným charakterem aktivní složky. Na základě získaných výsledků bylo provedeno jejich zhodnocení a vzájemné porovnání.
The aim the of bachelor thesis is description of chemical disinfection, which is used in food industry to eliminate microbial contaminations of food, food intermediates and foodborne diseases, which can occur if hygienic regulations are not observed correctly. The experimental part of the bachelor thesis characterizes the method which was used to specify the disinfecting effect. This method was used to determine two types of disinfectants which contain two different active ingredients. Based on the results, two disinfectants were evaluated and compared.
Keywords:
bactericidal effect; bacteriostatic effect; disinfection; food contamination by mikroorganisms; foodborne diseases and poisoning; pathogenic mikroorganisms; alimentární nákazy a otravy z potravin; baktericidní účinek; bakteriostatický účinek; desinfekce; mikrobiální kontaminace potravin; patogenní mikroorganismy
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38644