Název:
Charakterizace interakcí hyaluronanu a albuminu
Překlad názvu:
Characterization of hyaluronan interactions with albumin
Autoři:
Valentová, Kristýna ; Kratochvílová, Romana (oponent) ; Chytil, Martin (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výzkum fyzikálních interakcí mezi kyselinou hyaluronovou a bílkovinou albuminem. K výzkumu interakcí bylo použito měření pH, konduktivity, viskozity, turbidity a reometrie. Interakce byly pozorovány v roztocích o stálé koncentraci albuminu 1,0 gdm-3 a proměnlivé koncentraci kyseliny hyaluronové od 0,1 do 2,0 gdm-3. Veškeré vzorky byly proměřeny a výsledky byly porovnány s roztokem kyseliny hyaluronové bez přídavku albuminu. Výsledky ukazují, že dochází k interakcím mezi kyselinou hyaluronovou a albuminem hlavně u roztoků vysokomolekulové kyseliny hyaluronové. Interakce se projevovaly změnou viskozity roztoků. Po přidání albuminu do referenčních roztoků můžeme pozorovat snížení viskozity. Snížení pozorujeme i u roztoků nízkomolekulové kyseliny hyaluronové, ale není tak výrazné.
This bachelor thesis focuses on the research of physical interactions between hyaluronic acid and a protein albumin. In order to investigate these interactions following methods were used: pH and conductivity measurement, viscosimetry, turbidimetry and rheometry. The interactions were observed in solutions of fixed albumin concentration 1.0 gdm-3 and varying concentrations of hyaluronic acid from 0.1 to 2.0 gdm-3. Results were compared with a solution of hyaluronic acid without the addition of albumin. The results show that there are interactions between hyaluronic acid and albumin solutions, especially for those containing high molecular weight hyaluronic acid. The interactions exhibited a change in viscosity of solutions. We can see a reduction in viscosity after adding albumin to the reference solutions. The reduction is noticeable even in the low molecular weight HA solutions, but is not so significant.
Klíčová slova:
albumin hovězího séra; fyzikální interakce; konduktometrie; kyselina hyaluronová; reometrie; turbidimetrie; viskozimetrie; bovine serum albumin; conductometry; hyaluronic acid; physical interactions; rheometry; turbidimetry; viscosimetry
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/39019