Original title:
Jód v potravinách
Translated title:
Iodine in food
Authors:
Laba, Marija ; Babák, Libor (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce řeší důležitost jódu jakožto mikronutrientu pro lidský organismus. Ač se zdá, že jeho požadovaný denní příjem je malý a vyčísluje se v řádech mikrogramů, je pro organismus neméně důležitý. Problematika se zabývá a shrnuje výskyt tohoto prvku v potravinách. Nedostatečný nebo naopak nadbytečný příjmem jódu způsobuje závažná onemocnění. Na základě této rešerše je možné si udělat obraz o zásobení jódem nejen v České republice, ale i ve světě. Ze získaných informací vyplývá, že příjem jódu se různí v závislosti na stravování, zdravotním stavu nebo věku. Velkou roli sehrává i lokalita, ve které žijeme. S jodizací soli a nesprávným stravováním se v současnosti potýkáme s rostoucím problémem nadměrného přísunu jódu do těla. Jelikož je daný problém řešen pouze teoreticky, metody stanovení množství jódu v potravinách zde byly pouze popsány.
This research addresses the importance of iodine as a micronutrient for the human body. Although it seems that the required daily intake is small and it is calculated in micrograms, it is equally important for the organism. The issue deals and summarizes the occurrence of this element in food. Insufficient or excess intake causes serious illness. Based on this research, it is possible to imagine a supply of iodine in the Czech Republic and in the world. The collected information shows that iodine intake is different and it is depending on food, health status or age. The locality in which we live plays a big roli. Currently the salt iodization and wrong eating cause the growing problem of excessive intake of iodine in the body. Since the problem is solved only in theory, we can find a description of the most ideal method for determining the amount of iodine in food.
Keywords:
Iodine; metabolism of iodine; strumigens; thyroid desease; thyroid gland; Jód; metabolismus jódu; strumigeny; tyreopatie; štítná žláza
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38676