Original title:
Vliv velikosti částic na vlastnosti malt.
Translated title:
The effect of particles size on the properties of mortars.
Authors:
Sehnal, Tomáš ; Krátký, Josef (referee) ; Šiler, Pavel (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Ve stavebním průmyslu je každoročně vyšší spotřeba betonu jako stavebního materiálu. Výroba betonu je úzce spjata s emisemi CO2 a jiných skleníkových plynů. Snížení produkce skleníkových plynů může být dosaženo při vyšším využití sekundárních surovin v cementových směsích. Moje bakalářská práce je zaměřena právě na přidávání sekundárních surovin, vysokoteplotního popílku, popílku z fluidního spalování a to ložového i filtrového, a vysokopecní strusky. Budou měřeny vlastnosti různě pomletých sekundárních surovin i samotných cementů. U takto připravených popílkových a struskových malt budou prováděny zkoušky v tlaku, v tahu za ohybu a bude provedeno kalorimetrické měření.
The consumption of concrete as a building material is still increasing over the world. Concrete production is closely associated with CO2 and other greenhouse gases emissions. The reduction of these emissions can be achieved by a higher utilization of secondary raw materials in cement mixtures. This bachelor work is focused on the using of secondary raw material, finely ground granulated blast furnace slag and fly ash from fluidized bed combustion and high temperature combustion. The properties of milling pure cement and cement mortars with addition of secondary raw material will be measured. Compressive strength, flexural strength, and calorimetric measurement will be performed for these prepared mortars.
Keywords:
calorimetry.; compressive strength; concrete; flexural strength; fluidized ash; fly ash; Particles size; slag; cement; fluidní popílek; kalorimetrie.; pevnost v tahu za ohybu; pevnost v tlaku; struska; Velikost částic; vysokoteplotní popílek
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/21380