Název:
Využití molekulárně biologických metod při identifikaci mikroorganismů v potravinových matricích
Překlad názvu:
The application of molecular biological methods for the identification of microorganisms in food matrices
Autoři:
Čakajdová, Martina ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Trachtová, Štěpánka (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [slo][eng]
Molekulárno-biologické metódy sú modernou náhradou metód založených na kultivácii. Pomocou molekulárno-biologických metód je možné detegovať aj poškodené bunky alebo bunky v stresových podmienkach. Cieľom bakalárskej práce bola detekcia mikroorganizmov v tabletách potravinových doplnkov Pangamin. DNA bola z reálnych vzoriek izolovaná pomocou magnetických častíc P(HEMA-co-GMA). Pomocou PCR a PCR v reálnom čase boli detegované baktérie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium a kvasinky.
Molecular biological methods are modern compensation of cultivation-based methods. It is possible to detect damaged cells and cells in stress conditions by molecular biological methods. The aim of bachelor thesis was to detect microorganisms in brewing yeast tablets. DNA from real samples was isolated by magnetic microspheres P(HEMA-co-GMA). Bacteria of genus Lactobacillus and Bifidobacterium and yeast were detected by PCR and real-time PCR.
Klíčová slova:
brewing yeast; DNA isolation; identification of microorganisms; molecular biological methods
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/25522