Název:
Charakterizace vlastností nápojů s nízkým obsahem alkoholu spektroskopickými metodami
Překlad názvu:
Characterisation of alcoholic beverages by means of spectrospic methods
Autoři:
Fajtl, Zdeněk ; Omelka, Ladislav (oponent) ; Polovka, Martin (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
V práci se věnuje pozornost problematice termooxidační stability míchaných nápojů s nízkým obsahem alkoholu typu Radler. V teoretické části práce popisuje základní postupy při výrobě piva a míchaných nápojů na bázi piva typu Radler. Věnuje se též problematice antioxidantů resp. oxidačním procesům, probíhajících v pivu. Autor též věnuje pozornost spektroskopickým metodám, které se v poslední době využívají na charakterizaci různých kvalitativních i kvantitativních parametrů potravin, dominantní UV-VIS, IČ a EPR spektroskopii. Tyto metody byli zvolené s ohledem na studovanou problematiku. V experimentální části autor prakticky otestoval využití EPR spektroskopie a metody spinových lapačů při charakterizaci termooxidační stability vybrané skupiny komerčně dostupných vzorků piv typu Radler, přičemž koreloval získané hodnoty délky indukční periody jako míry termooxidační stability zjištěné pro piva typu Radler s hodnotami indukčních period zjištěných pro komerčně dostupné vzorky klasických piv typu ležák od identických výrobců.
The bachelor’s project is focused on the problem of determination of thermo-oxidative stability of mixed Radler - type drinks with low alcohol content. The project consists of both, theoretical and practical parts. The theoretical part describes the basic technological procedures used in the production of lager-type beer and also mixed drinks of Radler type. It also deals with the issue of antioxidants and/or oxidative processes with specific focus on beer and its components. The author also pays attention to spectroscopic methods, which are recently extensively applied to characterize different qualitative and quantitative parameters of foods; predominantly UV-VIS, IR and EPR spectroscopy. These methods were chosen with respect to the topic being studied. In the experimental part, the application of EPR spectroscopy and spin traps methods for the characterization of thermo-oxidative stability of the selected group of commercially available samples of Radler-type beer is presented. The values of the induction periods which were taken as a measure of thermo-oxidative stability, are compared, both for the group of Radler-type beers under study and for the commercially available samples of typical lager-type beers of identical producers, which were taken as for reference.
Klíčová slova:
antioxidanty; EPR; indukční perioda; míchané nápoje typu Radler; Pivo; spektroskopické techniky; spinové lapače; termooxidační stabilita; antioxidants; Beer; EPR spectroscopy; induction period; Radler-type mixed drinks; spectroscopic methods; spin traps; thermooxidative stability
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/25497