Original title:
Sledování vybraných parametrů hroznového vína před expedicí
Translated title:
Monitoring of the selected parameters of grape wine before expedition
Authors:
Trávníčková, Jiřina ; Pořízka, Jaromír (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předložená bakalářská práce je zaměřena na laboratorní sledování a stanovování vybraných parametrů vína, kam řadíme měrnou hmotnost vína, obsah alkoholu, obsah redukujících cukrů, titrovatelných kyselin, těkavých kyselin a extraktu, obsah oxidu siřičitého a bílkovinnou a krystalickou stabilitu vína. Teoretická část práce se zabývá technologií výroby vína od vstupních surovin po lahvování vyzrálého vína. Cílem experimentální části je popis analytických stanovení parametrů a celkový rozbor vzorku vína podle nařízení EEC č. 2676/90, kterým se určují metody Společenství po rozbor vín.
Presented bachelor thesis is focused on laboratory monitoring and determination of the selected parameters of grape wine which includes specific gravity, alcoholic content, reducing sugar content, total titratable acidity, volatile acidity and total solids, sulfur dioxide content and protein and crystalline wine stability. The theoretical part deals with the wine production technology from the entry commodities to the bottling of mature wine. The aim of experimental part is a description of analytical determinations and complete wine sample analysis according to Regulation EEC No 2676/90 determining Community methods for the analysis of wines.
Keywords:
alcoholic content; fixed sulfur dioxide; free sulfur dioxide; reducing sugars; specific gravity; total solids; total titratable acidity; volatile acidity; wine; wine production technology; wine stability; extrakt; měrná hmotnost; obsah alkoholu; redukující cukry; stabilita vína; technologie výroby vína; těkavé kyseliny; veškeré titrovatelné kyseliny; volný oxid siřičitý; vázaný oxid siřičitý; víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/18642