Original title:
Molekulární typizace bakterií mléčného kvašení
Translated title:
Molecular typisation of lactic acid bacteria
Authors:
Jelínek, Zdeněk ; Ing. Špano Miroslav,PhD. (referee) ; Rittich, Bohuslav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakterie mléčného kvašení nacházejí uplatnění nejen v potravinářském průmyslu, ale také ve zdravotnictví. Jsou součástí mnoha fermentovaných mléčných výrobků i běžné střevní mikroflóry. Pro identifikaci bakterií byla vyvinuta celá řada metod, v této práci se však zaměříme na Rep-PCR a RAPD. Cílem bude zhodnotit vliv různých korelačních koeficientů a algoritmů shlukové analýzy dat na taxonomické zařazení bakterií.
Lactic acid bacteria play important role both in food industry and health care. They are part of many fermented dairy products and gastrointestinal microflora. There is a whole variety of methods for bacteria identification, but we will focus on Rep-PCR and RAPD only. The aim of this work will be to discuss the impact of different correlation coefficients and cluster analysis algorithms on the results of taxonomic analysis.
Keywords:
characters resemblance; Lactic Acid bacteria; Lactobacillus; numerical taxonomy; operational taxonomic unit; PCR; RAPD.; rep-PCR; taxon; Bakterie mléčného kvašení; Lactobacillus; numerická taxonomie; PCR; podobnost znaků; RAPD.; rep-PCR; taxon; taxonomická jednotka
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/933