Original title:
Suroviny a mikroorganismy pro výrobu pálenek
Translated title:
Raw materials and microorganisms to distilled beverage production
Authors:
Jechová, Iva ; Vitoulová, Eva (referee) ; Babák, Libor (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Výroba destilátů patří k tradičním fermentačním výrobám. Než se ze suroviny stane kvalitní pálenka musí projít řadou procesů. Nejdůležitějšími z procesů jsou kvašení, které probíhá díky mikrobiální kultuře, destilace a následná rektifikace a v neposlední řadě zrání destilátu, pro které je nutné vybrat vhodnou nádobu. Pro všechny procesy jsou určené dané podmínky, za kterých by měly probíhat, aby výsledný destilát dosáhnul co nejlepší kvality a senzorických vlastností. Proto se tato práce snaží zmapovat tyto jednotlivé procesy a zaměřuje se převážně na proces kvašení.
The production of distilled ranks among established fermentative production. Than the first – quality spirits is became from raw material, it is obliged to change ranks processes. The important from the processes are alcoholic fermentation, which proceeds owing to mikrobiological cultures, distillation and subsequent rectification and at not least ranks aging distilled, for which is necessary selected appropriate container. For all processes the granted conditions are appointed, under which the processes would ocur, so resulting distilled achieved the first – quality and the best sensory character. Therefore this work does one’s best map these single processes and it is largely intent on fermentative processes.
Keywords:
alcoholic fermentation; distillation; distilled beverage; fermentative processes; metabolism of yeast; yeast; alkoholové kvašení; destilace; kvasinky; metabolismus kvasinek; procesy kvašení; pálenka
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/10354