Název:
Identifikace baktérií mléčného kvašení v kysaných mléčných výrobcích s využitím amplifikačních metod
Překlad názvu:
Identification of lactic acid bacteria in food products using amplification methods
Autoři:
Jurečková, Nela ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem bakalářské práce je izolovat genomovou DNA ze 7 mléčných výrobků (jogurty/ jogurtové mléko) v takové kvalitě, aby bylo možné ji použít pro PCR. K izolaci DNA byly použity magnetického částice (P(HEMA-co¬-GMA)). DNA byla reverzibilně adsorbována na mikročástice v přítomnosti 8% poly(ethylen glykolu) PEG 6000 a 5 M chloridu sodném. Absorbovaná DNA byla z mikročástic uvolněna do TE pufru o nízké iontové síle a použita jako DNA matrice do rodově specifické PCR Lactobacillus. Přítomnost DNA rodu Lactobacillus byla prokázána ve všech analyzovaných výrobcích.
The aim of the study was isolation of genomic DNA from 7 milk products (yogurts/ yogurt milk) in quality for use it in PCR. Magnetic microparticles (P(HEMA-co¬-GMA)) were used for the DNA isolation. DNA was reversibly adsorbed to the microspheres in the presence of 8% poly(ethylene glycol) PEG 6000 and 5 M sodium chloride. The adsorbed DNA was released from the microspheres in a low ionic strength TE buffer and use as DNA matrix in genus specific PCR Lactobacillus. The presence of DNA of genus Lactobacillus was detected in all analysed products.
Klíčová slova:
amplifikační metody (PCR); Bakterie mléčného kvašení; izolace DNA; jogurty; Lactobacillus; magnetický nosič; DNA isolation; Lactic acid bacteria; Lactobacillus; magnetic microspheres; PCR; yoghurts
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/4783