Original title:
Ověření pravosti pomerančové šťávy DIZZY na základě vybraných chemických parametrů
Translated title:
The control of DIZZY orange juice authenticity on the basis of selected chemical properties
Authors:
Drahovzalová, Kateřina ; Babák, Libor (referee) ; Hrstka, Miroslav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce ověřuje pravost pomerančové šťávy DIZZY na základě vybraných chemických parametrů. Teoretická část je zaměřena především na definici základních pojmů týkajících se pomerančové šťávy, technologii výroby pomerančové šťávy, legislativu v Evropské unii a v České republice a na metody, které se používají na zjištění pravosti pomerančové šťávy. V experimentální části byla provedena vybraná normovaná stanovení a na základě jejich výsledků byl vysloven závěr, že analyzovaná pomerančová šťáva DIZZY byla pravá.
This study deals DIZZY orange juice authenticity on the basis of selected chemical properties. The theoretical part is focused on the basic terms concerning the orange juice, legislation in the EU, legislation in the Czech Republic and methods, which determine the authenticity of orange juices. In experimental part I made selected analytical methods to determine the authenticity of DIZZY orange juice. The results showed that DIZZY orange juice was authentic.
Keywords:
adulterating; authentication; legislation; orange juice; autentifikace; falšování; legislativa; pomerančová šťáva
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/25286