Název:
Konzervace kukuřice silážováním
Překlad názvu:
Conservation of corn silage
Autoři:
KŠANDA, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá využitím kukuřice seté (Zea mays) na výboru siláží, které mají vysoký potenciál a jsou nenahraditelnou složkou ve výživě skotu. Úvodní část práce se zaměřuje na původ, charakteristiku a popis jednotlivých částí rostliny. Na tuto kapitolu volně navazuje zmínka o možnostech a využití silážních hybridů kukuřice. Další část patří již samotné konzervaci a procesu fermentace. V práci jsou dále uvedeny mikroorganismy, které pozitivně, ale i negativně ovlivňují celý proces. Velmi zajímavou částí je pojednání o silážních aditivech a přísadách. Závěr patří stavbám, které se při silážování využívají. Jednou z nejdůležitějších částí je technologický popis vlastního postupu silážování, který je obohacen o metody sklizně a faktory, které mají velký význam na výsledný produkt, tedy na kvalitní a energeticky velmi bohaté krmivo, kterým kukuřičná siláž bezpochyby je. This bachelor thesis deals with using of maize for production of silage that has a high potential and that are an irreplaceable part of a cattle nutrition. The introductory part focuses on the origin, characteristics and description of individual parts of plants. This chapter is followed by a mention of the posibilities and use of silage hybrids of maize. Following chapter describes the procedure of conservation and fermentation. The thesis also mentions microorganisms that have a positive as well as negative influence on the whole procedure. An interesting chapter is an introduction ofa silage additives. The conclusion is about constructions that are used for silage. One of the most important parts of a thesis is a technological description of the procedure of silage, together with harvest methods and factors, which are of great importance for a final product- a good quality and eneregy- rich feed, that a corn silage undoubtedly is.
Klíčová slova:
konzervace; Kukuřice; mikroorganismy; siláž; conservation; Maize; microorganisms; silage Citace: KŠANDA, Martin. Konzervace kukuřice silážováním. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/44555