Original title:
Právní problematika označování olivového oleje
Translated title:
Legal issue of olive oil labeling
Authors:
Prade, Lukáš ; Štěpánek, Petr (advisor) ; Vavrečka, Jan (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Obsahem této bakalářské práce je problematika označování olivového oleje v návaznosti na probíhající podvody na trhu s touto komoditou. V úvodní kapitole je olivový olej charakterizován a jeho jednotlivé druhy rozděleny dle kvality. Základ práce tvoří samotný legislativní aparát, který slouží jako podklad a vychází z něho i následující kapitoly. Další část se zaměřuje na situaci na světovém trhu s olivovým olejem a vysvětluje důvody vydávání obsáhlé legislativy upravující dané prostředí. Poslední dvě kapitoly posuzují zlepšení v označování olivových olejů na základě testů prováděných nezávislými subjekty a zároveň na základě ankety vypracované autorem.The content of this bachelor thesis is the issue of labeling of olive oil in relation to the ongoing fraud on the market of this commodity. In the first chapter is olive oil basically characterized and its various types are divided according to their quality. Legislation forms the crutial part of the thesis and serves as a base for following chapters. Next part focuses on the situation on the world market of olive oil and explains the reasons for such a comprehensive legislation related to this issue. The last two chapters assess the improvement in the labeling of olive oils on the basis of tests carried out by independent entities and also on the basis of a survey mady by the author.
Keywords:
EU Regulations; Food labeling; olive oil; nařízení EU; olivový olej; označování potravin
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/42712