Název:
Využití ovoce a zeleniny pro výrobu kalných šťáv
Autoři:
Badinková, Lenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma "Využití ovoce a zeleniny pro výrobu kalných šťáv" byla vypracována v letech 2013/2014, na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Literární část podává přehled o významu ovoce, zeleniny a šťávy připravené z nich ve výživě, zaobírá se látkových složením a členěním ovoce a zeleniny, definicí nápojů, technologickými postupy výroby kalných šťáv a způsoby konzervace šťáv. V experimentální části byly popsané postupy zpracování ovoce a zeleniny pro výrobu kalných šťáv. Výsledné šťávy byly laboratorně a senzoricky vyhodnoceny. Dále byl hodnocen sortiment kalných šťáv na trhu ve třech obchodních společnostech.Bachelor's thesis "Use of fruit and vegetables for turbid juice production" was written in 2013/2014 on Department of post harvest technologies of horticultural products on Horticultural faculty of Mendel University in Brno. Literary section provides an overview of the importance of fruits, vegetables and juices made from them in nutrition, which focuses on the substance composition and distribution of fruits and vegetables, technological processes for the production of murky juices and methods of juices preservation. In the experimental part were described procedures for processing fruits and vegetables for the production of murky juices. The resultant juices were laboratory and sensory evaluated. Furthermore, an assessment range of murky juices were evaluated in the three market companies.
Klíčová slova:
kalná šťáva; ovoce; senzorická analýza; sortiment šťáv; zelenina