Název:
Stanovení sklizňového termínu jablek
Autoři:
Suková, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce na téma "Stanovení sklizňového termínu jablek" bylo zjistit závislosti mezi látkovými složkami v období zrání. Pro praktickou část byly zvoleny čtyři odrůdy jablek (Idared, Golida. Topaz a Golden Delicious). Vzorky byly odebírány v osmi po sobě jdoucích termínech. Od každého kultivaru bylo odebráno pět plodů, u kterých byla provedena analýza jakostních parametrů (titrační kyseliny, rozpustná sušina, pevnost dužniny a stanovení škrobu). Hlavním cílem bylo určit nejvhodnější parametr pro posouzení zralosti u daných kultivarů. V teoretické části byly popsány základní charakteristiky jablek, vhodné skladování plodů, nové trendy ve skladování či fyziologická onemocnění jablek při skladování. Popsány jsou také metody vhodné pro určení termíny zralosti (Streifův index, měření aktivity fyziologicky důležitých plynů).The goal of this thesis which is called "Determination of the harvest date of apples" was find out a dependences between fabric components during maturation period. Four species of apples were selected (Idared, Golida, Topaz and Golden Delicous) in practise part. The samples were collected in eight terms. From each cultivar was taken five fruit. The fruits were analysed by quality parameters (titrable acids, soluble solids, firmness of the flesh and determination of starch). The main goal was identify the most appropriate parameter for assessment maturity at given cutivars. The basic parameter of apples were desribed in theory part, then better storage of fruit, new trends in storage or physioloical disease of apples in storage. Methods to determine the date of matury are described (Streife index, measuring the activity of physiological important gases).
Klíčová slova:
jablka; metody určení sklizňové zralosti; Streifův index