Název:
Hodnotenie muštových PIWI odrůd pro výrobu bílých vín
Autoři:
Slížová, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na téma Hodnocení moštových PIWI odrůd pro výrobu bílých vín. V teoretické části jsou popsány fenofázy révy, základní kvantitativní a kvalitativní parametry. Další část se věnuje objasnění termínu Piwi odrůda a popisuje šlechtitelskou práci v České republice a v zahraničí. Součástí práce je pokus, který byl založen na pozemku Mendeleum v Lednici na Moravě. Bylo pozorovaných sedm interšpecifických a tři konvenční odrůdy. V praktické části se věnuji hodnocení fenofáz a analýze kvalitativních ůdajú jakými jsou cukernatost, titrovatelné kyseliny, hodnota pH, obsah kyseliny vinné a jablečné, asimilovatelný dusík, celkové flavanoly a antiradikálová aktivita. Všechny výsledky jsou zpracovány a vyhodnoceny v tabulkách a grafech.This diploma thesis is addresed to the Evaluation of PIWI variety for making a white wine. The theoretical part describes phenophases of grapevines, the basic quantitative and qualitative parameters. The following part clarifies the characterization of the PIWI and describes the grape breeding in Czech republic and in abroad. The experiment was performed in location of Mendeleum in Lednice na Morave. There were observed seven interspecific and three conventional varieties of grape. In the practise part I evaluate the phenophasis and I analize a quantitative parameters such as sugar content, titrate acids, pH, tartaric acid, malic acid, assimilated nitrogen, total flavanols and antiradical activity. The all results of these analysis are elaborated and evaluated in the charts and graphs.
Klíčová slova:
parametry kvality hroznů; PIWI odrůdy; rezistence