Název:
Hodnocení pěstitelských vlastností nových PIWI odrůd
Autoři:
Pospíšil, Pavel Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá hodnocením pěstitelských vlastností nových PIWI odrůd. Hlavní cílem bylo zjistit, zda jsou nové, interspecifické odrůdy pocházející z jiných zemí EU vhodné pro naše podmínky. Literární část pojednává o křížení interspecifických odrůd, o registraci odrůd a o zkouškách odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty. V metodice jsou popsány vybrané odrůdy Solaris, Aletta, Johanniter, Hibernal, Saphira, Cabernet Cortis, Rösler, které mají předpoklad pro jejich rozšíření v ČR. Pokus probíhal na vinicích soukromé společnosti, která má tyto odrůdy vysázené ve větších plochách a vyrobená vína již prodávají na českém trhu. Dále jsou popsány analytické metody použité k získání výsledků. Tyto výsledky byly zpracovány do grafů a tabulek. Na základě zjištěných teoretických a praktických poznatků bylo pojednáno o jednotlivých odrůdách, jejich kvantitativních a kvalitativních hodnotách.This thesis deals with the evaluation of new growing characteristics PIWI varieties. The main objective was to determine whether the new interspecific varieties from other EU countries suitable for our conditions . Literary section discusses the intersection of interspecific varieties for registration of varieties and of tests for distinctness, uniformity, stability and value. The methodology describes selected varieties Solaris , Aletta , Johanniter , Hibernal , Saphira , Cabernet Cortis , Rösler , which are a prerequisite for its expansion in the country. The experiment was conducted in the vineyards of a private company that has these varieties planted in large areas and wineries already sold on the Czech market. The following describes the analytical method used to obtain the results . These results were summarized in tables and graphs. Based on the theoretical and practical knowledge has been discussed for each variety, their quantitative and qualitative terms.
Klíčová slova:
cukernatost; kyselina jablečná; kyselina vinná; pH; výnos