Název:
Stanovení rtuti ve vybraných potravinách
Překlad názvu:
Determination of mercury in selected foods
Autoři:
HAVLOVÁ, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá problematikou stanovení rtuti ve vybraných potravinách. Rtuť, hydrargyrum, je těžký kov, který je významným polutantem životního prostředí. Pro srovnání byla stanovována rtuť celkem u 9 běžných potravin. U rýže, hub, ryb, pšeničné mouky, čočky, máku, sóji, sójových kostek a ovesných vloček. Houby byly sbírány ve 4 různých krajích České republiky. Na Vysočině, ve Středočeském, Jihočeském a Libereckém kraji. Pro srovnání byly analyzovány žampiony, Agaricus bisporus, z obchodní sítě. Z ryb byly podrobeny analýze lyofilizované vzorky sumců velkých, Silurus glanis. Ostatní potraviny byly zakoupeny v obchodní síti. Na atomovém absorpčním spektrometru AMA 254 (Altec, Praha, ČR), byla provedena validace analytické metody. S následujícími výsledky: správnost (97 %), přesnost (3,33 %), citlivost (0,00251 l/kg), mez detekce (LOD = 0,31 ?g/l), mez stanovitelnosti (LOQ = 1,04 ?g/l), lineární dynamický rozsah (LDR = 1,04 až 100 ?g/l) a korelační koeficient lineární části kalibrace (0,9979). Měření všech vzorků bylo provedeno na spektrometru AMA 254. Analýzou materiálů bylo zjištěno, že zvýšená koncentrace celkové rtuti se vyskytuje zejména u hub. Nejvyšší naměřená hodnota, 5,7 mg/kg, byla zjištěna u hřibu žlutomasého, Xerocomellus chrysenteron, z Jihočeského kraje. Naměřené koncentrace u lyofilizovaných ryb nebyly nijak závažné, pouze 0,04 mg/kg. U dalších potravin také nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Ze získaných výsledků plyne, že nejvíce rtuti je v našich podmínkách obsaženo v houbách. Podle světové zdravotnické organizace (WHO) je stanoveno, že nejvyšší přípustná koncentrace pro potraviny činí 0,05 mg/kg hmotnosti rtuti. V houbách se po přepočtení vyskytlo nejvíce 0,57 mg/kg rtuti v sušině. Tyto výsledky jsou tedy nadlimitní. The thesis resolves problems about the contain of mercury in chosen articles of food. Mercury, hydrargyrum, is a heavy metal, which is an important pollutant of environment. Mercury was determined for comparision in all in nine common articles of food. In rice, mushrooms, fish, lentils, poppy seeds, soya, soya dehydrated slice and oat flakes. Mushrooms were collected in four different provinces of Czech republic. In Highlands, Central province, South Bohemia and in province of Liberec. For comparings were analyzed cultivated mushrooms, Agaricus bisporus, from supermarket. As a fish were analyzed lyofilized samples of catfish, Silurus glanis. The other articles of food were bought in supermarkets. On an atomic absorption spectometer AMA 254 (Altec, Prague, CR), was made validation of analytic method. Results: accuracy (97%), precision (3,33%), sensitivity (0,00251 l/kg), limit of detection ((LOD= 0,31 ?g/l), limit of quantification (LOQ= 1,04 ?g/l), linear dynamic range (LDR= 1,04 až 100 ?g/l) and correlation coefficient of linear part of calibration (0,9979). Measurement of all samples was done with spectometer AMA 254. By analysis of all materials was detected that increased concentration of total mercury in all occures especially in mushrooms. The highest measured value, 5,7 mg/kg, was found in a mushroom Xerocomellus chrysenteron from South Bohemia. Measured concentrations at lyofilized fish weren't important, it was only 0,04 mg/kg. In other articles of food weren't detected overlimited values. We obtained from acquired results, that the highest amount of mercury is contained in our conditions in mushrooms. According to World Health Organisation is determined that the highest tolerable concentration for articles of food is 0,5 mg/kg of mercury. In mushrooms was found after recalculation as a top limit 0,57 mg/kg of mercury. So, this result is overlimited.
Klíčová slova:
atomová absorpční spektrometrie; potraviny; Rtuť; atomic absorption spectometry; food; Mercury Citace: HAVLOVÁ, Michaela. Stanovení rtuti ve vybraných potravinách. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/42519