Název:
Využití steviosidů a rebaudiosidů v potravinářském průmyslu v České repbulice a v Evropské unii
Překlad názvu:
Stevioside and rebaudioside use in the food industry in the Czech Republic and the European Union
Autoři:
PRAYER, Radek Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním cílem této práce bylo rešeršně zpracovat možnost využití steviol-glykosidů v potravinách v rámci České republiky a Evropské unie v období od roku 2000 se zaměřením na legislativu a na nepotravinářské využití. Na základě článků z odborných časopisů a dostupných legislativních předpisů je zřejmé, že stévie je rostlina s velkým potenciálem nahradit alespoň část současných sladidel. stévii je možné využít i v kosmetických přípravcích a/nebo ve zdravotnictví, protože obsahuje látky, které jsou pro zdraví prospěšné. Legislativa platná v současné době na území Evropské unie a České republiky povoluje v potravinářství využití steviol-glykosidů ve vysoké čistotě. Použití rostliny stévie a/nebo jejích částí jako potraviny povoleno není. The main objective of this work was a search process can use steviolglycosides in foodstuffs within the Czech Republic and the European Union in the period since 2000, focusing on legislation and non-food use. Based on journal articles and available legislative provisions, it is clear that Stevia is a plant with great potential to replace at least part of the current sweeteners. Stevia can also be used in cosmetics or in medicine because it contains substances that are beneficial to health. Legislation currently in force in the European Union and the Czech Republic permitted in food use steviolglycosides in high purity. Using Stevia plants or parts thereof, as food is not allowed.
Klíčová slova:
cukr; rebaudiosid; sladidla.; steviol-glykosid; steviosid; stévie; rebaudioside; stevia; steviol-glycosides; stevioside; sugar; sweeteners. Citace: PRAYER, Radek. Využití steviosidů a rebaudiosidů v potravinářském průmyslu v České repbulice a v Evropské unii. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/37120