Název:
Vyhodnocení úrovně chovu skotu na vybrané rodinné farmě
Překlad názvu:
Evaluation of cattle rearing on the family farm
Autoři:
VRHEL, Marek Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na vyhodnocení produkčních a reprodukčních ukazatelů stáda rodinné farmy Jan Vrhel v období 2007 - 2013 a následně porovnána dle ročenek sledovaných období se stády podniků se zavedenou KU (kontrola užitkovosti). Hodnoceny byly také základní ekonomické ukazatele rentability podnikání, ze kterých vyplývá, že podnikání je udržitelné pouze za přispívání dotací. Vyhodnoceny byly i technologické postupy odchovu telat a jalovic, které poukazují na nižší úroveň plemenářské a reprodukční práce. Dle stanovené krmné dávky a analýzy krmné směsi bylo možné vyhodnotit i stav a kvalitu krmení a výživy, která odvozena od kvalitních farmou produkovaných krmiv. Celkově lze vyhodnotit krmení a výživu skotu v rodinném podniku Jan Vrhel za dobrou. Mléčná užitkovost byla hodnocena dle množství prodaného mléka a stavu dojnic. Z vyhodnocení vyplývá, že dojnice rodinného podniku jsou mírně pod průměrnou úrovní dojnic stád ČR se zavedenou KU ve sledovaném období 2007 -2013. Celkově lze říci, že farma Jan Vrhel je pod průměrnými hodnotami stád v ČR se zavedenou KU, ale vlivem správných investicí a zlepšení reprodukční a plemenářské práce by bylo možné dosáhnout optimálních hodnot všech kvalitativních ukazatelů. This bachelor thesis is focused on the evaluation of production and reproductive performances of the Jan Vrhel family farm herd in the period 2007 - 2013 and then compared with yearbooks tracking periods with the herds of businesses with established KU (performance testing). The basic economic fundamentals of business profitability were also evaluated , which indicate that the business is sustainable only by contributing grants. Technological methods of rearing calves and heifers were evaluated as well and point to a lower level of breeding and reproductive labor. According to the prescribed diet and analysis of compound feed, it possible to evaluate the status and quality of feeding and nutrition, which is derived from high-quality farm produced feed. Overall evaluation of feeding and nutrition of the cattle in the family business Jan Vrhel, is good. Milk yield was evaluated according to the amount of sold milk and the state of the dairy cows. The evaluation showed that the family business dairy cows are slightly below the average dairy herd with established KU (performance testing)in Czech Republic in the period 2007 -2013. Overall, the Jan Vrhel farm is below the average herd in the Czech Republic with established KU, but due to good investment and improving reproductive and breeding work would be possible to achieve optimal values of all the quality indicators.
Klíčová slova:
krmení; mléko; Mléčný skot; rodinná farma; šlechtění.; breeding.; Dairycattle; familyfarm; feeding; milk Citace: VRHEL, Marek. Vyhodnocení úrovně chovu skotu na vybrané rodinné farmě. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/33270