Název:
Vliv přikrmování tržního kapra obilnými krmivy na kvalitu vody
Překlad názvu:
The effect of supplementary feeding of market carp by cereal feeds on water quality
Autoři:
STROUHAL, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce bylo sledování vlivu přikrmování na vybrané ukazatele kvality vody (teplota, kyslík, pH, alkalita, konduktivita, turbidita, nerozpuštěné látky, chlorofyl a, CHSKCr, BSK5, TP, P PO43-, TN, N NH4+, N NO3). Pokus probíhal na sádkách v Třeboni po dobu 120 dnů. Pro přikrmování byla použita neupravená pšenice, pšenice tepelně upravená a pšenice tepelně upravená a mačkaná. Pro každou skupinu byly vybrány dvě sádky a obsádka byla přikrmována 3x týdně. Pro porovnání výsledků byla nasazena kontrolní skupina, kde obsádka byla odkázána pouze na přirozenou potravu. Celkem bylo odebráno 12 vzorků, u kterých byly stanoveny chemicko-fyzikální vlastnosti vody. Jediný statistický (p < 0,05) rozdíl byl zaznamenaný u koncentrace kyslíku v sádkách, kde ryby byly přikrmovány tepelně upravenou a mačkanou pšenicí (5,79 + - 1,38) v porovnání s kontrolou (7,00 + - 1,73). Ostatní parametry nevykazovaly výrazné změny mezi sledovanými skupinami (p > 0,05).The purpose of this thesis was monitoring the impact of supplementary feeding to selected parameters of water quality (temperature, oxygen, pH, alkalinity, conductivity, turbidity, total suspended solids, chlorophyll a, CODCr, BOD5, TP, P PO43-, TN, N NH4+, N NO3). This experiment took place in storage ponds in Třeboň for 120 days. For the supplementary feeding were used nonmodified wheat, thermally wheat and thermally and pressed wheat. There were chosen 2 storage ponds for every group. Fish were fed 3 times a week. For comparison of results it was deployed a.k.a control where fish were dependent on natural food. It was taken total 12 samples in which were determined chemical and physical properties of water. Only one statistic (p < 0,05) difference was recorded in concentration of oxygen in storage ponds, where fish were fed by thermally and pressed wheat (5,79 + - 1,38 mg.l-1) in comparison with control (7,00 + - 1,73 mg.l-1). Other parameters did not exhibit significant changes among the monitored groups (p > 0,05).
Klíčová slova:
dusík; fosfor; intenzifikační prostředky; kapr obecný; kvalita vody; obiloviny; cereals; common carp; intensifying means; nitrogen; phosphorus; quality of water Citace: STROUHAL, Jiří. Vliv přikrmování tržního kapra obilnými krmivy na kvalitu vody. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta rybářství a ochrany vod
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/31821