Název:
Jídelní postoje a návyky u žáků II. st. ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku
Překlad názvu:
Attitudes and habits towards eating in secondary school pupils and high school students in the Česká Třebová neighbourhood
Autoři:
VOSTŘÁK, Vít Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předmětem bakalářské práce je zjištění jídelních postojů a návyků u žáků II. stupně ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku. Teoretická část je věnována definici pubescentů a adolescentů, jejich jídelním postojům a návykům, zdravé stravě, nejběžnějším poruchám příjmu potravy a obezitě. Zásadní kapitolou je část věnovaná dietám a jejich prevalenci u dětí. Pozornost je věnována bezlepkové dietě a redukčním dietám. Dotazníkové šetření pak monitoruje situaci na Českotřebovsku. Dotazník mj. zahrnuje otázky týkající se pravidelnosti stravování, pitného režimu, zdravé stravy, diet, stravování se doma, ve školních jídelnách a v rychlém občerstvení. Výsledky jsou vyhodnocovány chronologicky podle sledu jednotlivých otázek. Jídelní postoje a návyky jsou porovnávány obecně a také dle stupně vzdělání a pohlaví.The main aim of the present bachelor's thesis is to identify attitudes and habits towards eating in secondary school pupils and high school students in Česká Třebová neighbourhoods. The first part is a review of theory and it is dedicated to the definition of pubescents and adolescents, their eating attitudes and habits, healthy eating, common eating disorders and obesity. Another fundamental chapter is the one concerned with diets and with the prevalence of dieting in children. High attention is paid to the gluten-free diet and weight reducing diets. A questionnaire survey has been used to monitor the situation in the neighbourhood of Česká Třebová. The questionnaire contains inquiries related to regularity in eating, fluid intake, healthy eating, diets, home cooking, eating at school canteens and at fast food restaurants as well. The results of each question have been evaluated chronologically. A general review of eating attitudes and habits as well as their comparison according to the educational stage and sex of the participants have been provided.
Klíčová slova:
adolescent; bezlepková dieta; jídelní postoje; obezita; poruchy příjmu potravy; pubescent; redukční diety; zdravá strava; adolescent; eating attitudes; eating disorders; gluten-free diet; healthy eating; obesity; pubescent; reducing diets Citace: VOSTŘÁK, Vít. Jídelní postoje a návyky u žáků II. st. ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/39743